mandag 17. juni 2019

Førerløse biler, til hvilken pris?

Jeg hørte på radioen i dag morges om den nye hverdagen vi står overfor, med ufattelige muligheter med innføring av førerløse biler. Du vil kunne få en bil til å hente deg hvor som helst når som helst, og kjøre deg dit du skal. En førerløs bil kan hente barn i barnehagen og kjøre dem til arbeidsplassen til foreldrene, ble det sagt. Også at barn selv kan sette seg i bilen og frakte seg selv til fritidsaktiviteter. Å stå i kø, vil ikke lenger være en ulempe, for du kan lene deg tilbake og jobbe i bilen, eller ta en liten lur.

Alt dette ble formidlet med entusiasme!

Jeg ble ikke smittet av den entusiasmen. Hva som skal til av netthastighet ble overhode ikke nevnt i innslaget. Jeg har hørt at vellykket, omfattende bruk av førerløse biler vil bli avhengig av ekstremt høyhastighets nett overalt, for at de førerløse skal kunne manøvrere trygt blant andre biler, syklister og fotgjengere. Det kreves perfekt fininnstilt teknologi, bedre enn noe vi har sett hittil.
I det siste har jeg hørt to foredrag om hva som venter oss ved innføring av 5G nett, og hva som kan bli konsekvensene av innføringen.
Det vekker ikke min entusiasme overfor førerløse biler, og bidrar slett ikke til framtidsoptimisme, slik jeg ser det blir prisen for høy for helsa vår når sendere blir montert hver 200-500 meter og 20.000 satelitter skytes opp i atmosfæren for å sende signaler dit hvor de andre senderne ikke rekker. Hver kvadratmeter at jorda skal dekkes av 5G, slik at altså blant annet førerløse biler skal kunne bli en realitet og et reelt alternativ til tradisjonelle kjøretøy, slik jeg har forstått det.
Har jeg blitt gammel og bakstreversk, eller bidrar livserfaringen til en vanlig person over midten av livet med sunn skepsis?
Er dette bare noe nytt som jeg av gammel vane er skeptisk til, og som vil gå seg til etter hvert som jeg får vent meg til det?
Alt nytt vekker en viss motstand i starten, men så venner man seg til det smått om senn, og til slutt er det som om det alltid har vært slik. Og utvikling er nødvendig, liv er utvikling, alternativet er død.
Den utviklingen vi ser i innføring av stadig raskere nett, er imidlertid urovekkende. Allerede nå merker mange helseutfordringer ved økende stråling fra alt det trådløse vi omgir oss med, smarttelefoner, pader, i tillegg til det vanlig strømnettet med lamper, ovner og elektriske apparater som også gir utslag. Til sammen blir det massiv stråling, og det påvirker både livskvalitet og søvn spesielt for sensitive personer, men ettersom det samlede trykket øker, vil det omfatte stadig flere.
Jeg leser lite om innføring av 5 G i media foreløpig, hva kommer det av?


1 kommentar:

  1. Det er så mye penger i dette, også for staten. Frekvensområder legges ut på auksjon, akkurat som leteblokker i Nordsjøen. Nylig betalte tre selskaper (Telenor, Telia og Ice) over 800 millioner for bruk av to frekvensområder for 5G. Skjønner godt at det legges lokk på eventuelle negative konsekvenser av økt stråling i samfunnet. Skremmende hvordan staten neglisjerer sin opplysningsplikt på dette området, som tusenvis av forskere, leger, miljøinstitusjoner over hele verden anser som så viktig at det sendes appeller til FN, WHO, EU og alle statsoverhoder for å stoppe 5G-utrullingen til lands og fra verdensrommet. Hvor er det blitt av "føre-var" prinsippet??

    SvarSlett