fredag 27. april 2012

Teaterforestillingen "Abrahams barn" av og med Svein Tindberg 26.04.12

Svein Tindberg gjorde mye for å opplyse en fullsatt teatersal i går, og klarte det, hvilket publikum viste ved stående applaus! Hans monolog "Abrahams barn" er verd å få med seg.
Vår historie fra kristendommens stamfar Abraham til Muhammeds fødsel 600 f.Kr. ble fortalt. Jeg visste om Abraham og Isak og at Gud befalte Abraham å ofre Isak men ombestemte seg i siste øyeblikk. At den samme historien verserer i Islam visste jeg ikke. Abraham var gift med Sara, men de fikk ingen barn. Da gjorde Abraham slavekvinnen Hagar gravid og hun fødte Abrahams første sønn, Ismael. I Islam heter Abraham Ibrahim. En tid etter kom tre fremmede menn til Abraham og hadde med et buskap. Sara stod i teltåpningen og lyttet. Hun kniste da hun hørte budskapet: at hun skulle bli med barn og føde en sønn. Hun var jo 90 år og mannen like gammel! Men så ble hun gravid og fikk Isak. Isak og Ismael vokste opp sammen. Det gamle testamentets versjon av denne historien er: Sara oppfattet etterhvert at Ismael plaget Isak, og hun ønsket både han og hans mor, slavekvinnen bort. De ble forvist ut i ørkenen. Da er Ismael en halvstor gutt. De overlever.
I Islam blir denne historien fortalt: Slavekvinnen og barnet ble forvist ut i ørkenen rett etter fødselen, og de tørster. Moren prøver desperat og finne vann, og løper opp på en fjelltopp. Da gråter barnet og hun løper ned igjen for å trøste. Så løper hun opp på neste fjelltopp for å se etter vann. Så gråter barnet og hun løper imellom barnet og fjelltoppene helt til hun plutselig hører barnet klukke av latter, og ser vann piple opp ved føttene deres. De er reddet,og Ismael vokser opp og blir stamfar for en stor slekt som Muhammed er etterkommer fra, som Jesus er det fra Isak.
Isak er kristendommens far og Ismael er islams. To halvbrødre, den ene forvist, den andre inne i varmen som ektefødt barn av Abraham og Sara. Å bli forvist kan ha to mulige utveier: enten vokser man på det og blir sterkere, eller man går til grunne. Ismael ble kalt et "vill-esel" og kom tilbake med full kraft etter forvisningen.
Hvordan ser en utestengning, forvisning ut i vårt samfunn i dag?
Hvordan ser gapestokken ut?
Og hva skal til for å havne i den?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar